Projectnaam
Fietsen op Zuid
Projecteigenaar
Samenwerking DRIFT, Fietsersbond & partners
Projectomgeving
Rotterdam Zuid
Projectonderzoeker of -uitvoerder
Kernteam Fietsen op Zuid: Chris Roorda, Hugo van der Steenhoven, Jorn Wemmenhove
Trekker Fietscommunity
Hugo van der Steenhoven
Tweede contact
Jorn Wemmenhove
06-53405758
info@fietsenopzuid.nl
Trigger
De fiets is het perfecte middel om Rotterdam-Zuid in beweging te houden. Naast alleen een middel voor mobiliteit kan de fiets ook worden gebruik voor een toename van sociale mobiliteit door het oplossen van verkeersarmoede, het versterken van de lokale economie door het bevorderen van vakmanschap en ondernemerschap en het verbeteren van de sociale gezondheid en veiligheid door het creëren van een veilige, gezonde, inclusieve publieke ruimte.
Domeinen
(E1) Effectieve mobiliteit
(E3) Economie
(E5) Sociale cohesie
Kringen
(C2) Middenveld
(C3) Basis
Onderzoekstypen
(R3) Toegepast Technisch
(R5) Vrij (en overige)
Samenvatting
Onder de noemer Fietsen op Zuid bouwen we een netwerk van lokale partijen om de commerciële en maatschappelijke kansen van de fiets te grijpen. We werken aan zowel ‘software’ (lifestyle en educatie) als ‘hardware’ (infrastructuur, buitenruimte en simpelweg toegang tot een werkende fiets). Het eerste half jaar gaan we gelijk samen met de verschillende betrokkenen op Zuid aan de slag met het opbouwen van een lokaal netwerk en het gericht uitproberen van ingrepen. Al doende vormen we het programma verder: we bouwen een sterk netwerk, initiëren projecten, starten samenwerking met onderzoekers en vinden verdere financiering.
Fietsen op Zuid is een innovatielab dat buiten de gemeente staat, maar er wel sterk mee verbonden is. Om de aansluiting bij verschillende sectoren binnen de gemeente te verzekeren en de impact van het programma te vergroten, verwachten we ook van de gemeente een belangrijke inzet. Fietsen is meer dan een mobiliteitsvraagstuk. Om thema’s als gezondheid, economie, ruimtelijke planning, etc. onderdeel te maken van Fietsen op Zuid is de gemeente Rotterdam nauw betrokken bij het programma.
We zetten samen met lokale actoren enkele kort en krachtige (pilot)projecten op. Deze projecten leiden tot lokale impact, en dragen tegelijk bij aan zichtbaarheid, eigenaarschap en beter begrip hoe het fietsgebruik bevorderd kan worden. We spelen in op lokale energie en kansen, plannen kunnen dit eerste half jaar dus nog aangepast worden. Pilots: Fietsvriendelijke Scholen, kinderen weer op de fiets naar school. Fiets mee: 500 vrouwen gaan in gezamenlijk een fietstocht houden op Zuid, de meeste kunnen nu nog niet fietsen. En de wijkaanpak.
Uw tags
Netwerk van lokale partijen, Rotterdam Zuid, software & hardware, innovatie, breed vraagstuk
Beschrijving
Doel en opzet
Het doel is om een netwerk van lokale partijen op te bouwen om de commerciële en maatschappelijke kansen van de fiets te grijpen. Resultaten zijn zichtbaar in software (lifestyle en educatie) als hardware (infrastructuur, buitenruimte en toegang tot de fiets).
Organisatie en financiering
Gemeente Rotterdam
Periode en beschikbaarstelling
2016 – heden
Werkpakketten
- Opbouwen van een sterk netwerk van lokale partijen
- Samenwerking starten met onderzoekers om meer kennis te vergaren
- Partijen benaderen om in te springen voor de financiering
- Initiëren van verschillende projecten om de maatschappelijke kansen van de fiets aan het licht te brengen en te benutten
Toepassingen
Website www.fietsenopzuid.nl
Meerdere projecten die zijn begonnen als initiatief van Fietsen op Zuid: Bikepark, Fietsvriendelijke scholen, Kinderfietsen, Fietsreparatieweek en Cyclehack.
Overige
Programma staat nog in de kinderschoenen en het moet eerst enkele tijd gaan lopen voordat de uitkomsten van de projecten duidelijk worden.
Achtergronden
Aanvullingen
Het onderzoek en gepubliceerde rapport Fietsen op Zuid van de Fietsersbond werd geschreven door Hugo van der Steenhoven en Jorn Wemmenhove. Zij zijn naar aanleiding van dit rapport verder gegaan met het project om het ook in praktijk te brengen in kleine sub-projecten, met hulp van betrokkenen op lokaal gebied.
Publicaties en referenties
PM
Betrokken maatschappelijke partijen
Gemeente Rotterdam, lokale ondernemers, Fietsersbond
Gerelateerde projecten
Onderzoek van de Fietsersbond ‘Fietsen op Zuid: In beweging voor een nieuwe fietscultuur’ uit 2015.
In 2012 schreef Jeroen Bastiaanssen zijn masterthesis voor de opleiding Planologie met de titel ‘Vervoersarmoede op Zuid’ aan de universiteit van Nijmegen, waarin hij verklaringen zocht voor de mate waarin verplaatsingsmogelijkheden van invloed zijn op de arbeidsre-integratie van werklozen.
Van 29 februari tot 11 maart organiseerde de Hogeschool Rotterdam een internationale projectweek waarin studenten industrieel ontwerpen uit Rotterdam, Kortrijk en Cardiff dienst- en productconcepten ontwikkelden om het fietsen op Zuid te stimuleren.
Artikel: http://www.fietsenopzuid.nl/2016/03/08/internationale-fietsenrekken-voor-oud-charlois/
Gerelateerde toepassingen
Rapport van de Fietsersbond ‘Fietsen op Zuid: In beweging voor een nieuwe fietscultuur’ is online te vinden op https://issuu.com/wearebecause/docs/fietsen_op_zuid-20151218
Masterthesis ‘Vervoersarmoede op Zuid’ (2012) Jeroen Bastiaanssen: http://www.ser.nl/~/media/files/internet/educatie/scriptieprijs/scriptieprijs-2014/jeroen-bastiaanssen-master-thesis-volledig.ashx
Vervolgonderzoek
Het onderzoek is nog lopende. In de komende periode zullen er steeds nieuwe projecten worden opgestart om het uiteindelijke doel te kunnen bewerkstelligen.
Links
www.fietsenopzuid.nl
Filmpje over een van de projecten die bij Fietsen op Zuid horen: www.fietsenopzuid.nl/media
Andere media
PM
Tekst- en beeldrechten
Fietsen op Zuid
Contactgegevens
Jorn Wemmenhove
info@fietsenopzuid.nl
06-53405758
Hugo van der Steenhoven
hugo@hugocycling.nl
You must be logged in to post a comment.