DCA Blog by Selina Vlieger, MSc, Marcella Burghard, MSc en Tim Takken, PhD. Kinderbewegingscentrum, Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, t.takken@umcutrecht.nl www.activehealthykids.nl
Iedereen kent het beeld wel; ‘Grote groepen jongeren met een net iets te grote rugzak op de rug op weg naar school’. Dit is een typisch beeld voor Nederland, zelfs wanneer er een herfstachtige storm op komst is, pakt de jeugd toch de fiets. Cijfers laten zien dat 84% van de Nederlandse inwoners van vier jaar en ouder een fiets bezitten. Dit komt neer op 18 miljoen fietsen in Nederland. Kortom, Nederland staat bekend als een fietsland. Fietsen lijkt ook een ideale vorm om wat aan de conditie en dus gezondheid te doen en wordt het aannemelijk dat de Nederlandse jeugd een goede gezondheid heeft door het gebruiken van de fiets. Maar is dit daadwerkelijk zo?
De resultaten van het eerste Nederlandse Report Card laten zien dat veel Nederlandse kinderen de fiets als vervoersmiddel kiezen naar school. In 2014 fietste 80% van de 12- tot 17- jarige kinderen drie of meer dagen naar school of werk. Voor de periode 2010 tot en met 2014 wordt actief transport in de Report Card gemiddeld met een A gescoord, wat betekent dat deze indicator succesvol is bij de grote meerderheid (>80%) van de Nederlandse kinderen en jeugd. Maar helaas is dit fietsgedrag nog niet genoeg om aan de huidige Nederlandse Norm Gezond Beweging (NNGB; dagelijks ten minste 60 minuten aan minimaal matige intensieve lichamelijke activiteit doen) te voldoen. Cijfers laten dat in 2014 slechts 28% van de 12-17 jarigen in Nederland voldoet aan de NNGB. Deze lichamelijke inactiviteit is verontrustend, gezien de negatieve gezondheidseffecten die lichamelijke inactiviteit met zich meebrengt.
Moeten we ons dus eigenlijk niet afvragen of we wel zo fietsland zijn? De resultaten uit de Report Card laten in ieder geval zien dat de Nederlandse jeugd nog een stuk verder moet fietsen om aan de NNGB te voldoen.
Bronnen:
Burghard, M., Knitel, K., van Oost, I., Tremblay, M. S., & Takken, T. (2016). Is our Youth Cycling to Health? Results From the Netherlands’ 2016 Report Card on Physical Activity for Children and Youth. Journal of Physical Activity and Health, 13(11 Suppl 2), S218-S224.
Fietsersbond. Fietsen in cijfers. http://www. fietsersbond.nl/de-feiten/fietsen-cijfers. Gepubliceerd 1 Januari 2013. Bezocht 19 Mei, 2016.
Van den Berg S & Vos W. Gezondheidsenquête/ Leefstijl monitor 2010-2014. Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in samenwerking met Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM). Den Haag en Bilthoven, Nederland, 2014
World Health Organization. Global Status Report on non-communicable disease 2010. World Health Organization. Geneva, 2011.
You must be logged in to post a comment.